Köyhät teillä on aina keskuudessanne.

 

Amerikan yhdysvalloissa tarkemmin New Yorkissa on otettu uusi käytäntö, siinä hyvistä koulutuloksista palkitaan oppilasta rahallisesti. Syy tähän on lähinnä köyhillä alueilla oleva koulu lintsaus, jos oppilas alkaa aktiivisesti osallistua opetukseen ja ei enää lintsaa vanhemmillekin maksetaan jopa 40 dollaria kuukaudessa.

Suomessa meillä ei ole tähän tarvetta, mikä on hyvä asia, mutta mielestäni terveydenhuollossa tulisi satsata ennaltaehkäisevään toimintaan. Itsehoitoa tulisi tukea, kuten esimerkiksi hampaiden hoitoa tai kolesterolin alentamista tuettaisiin valtion taholta itsehoidosta, niin ei välttämättä niin paljon ongelmia tulisi myöhemmissä vaiheissa. Yleensä pitkän hoitamatta jätön johdosta lääkäri hoidot ovat pitempiaikaisia ja kalliimpia.

Mitenkäkö tätä toteuttaisi käytännössä? No korkean kolesterolipitoisuuden omaavat saisivat benecol tuotteita kela-avustuksin apteekista ja hammasharjan ja tahnan voisi hakea kerran kuussa jokainen joka haluaa valtion piikkiin kelakortilla niin ikään apteekista. Mutta hakijoita tuskin olisi edes muutamaa prosenttia enempää koko väestöstä. Koska ns. ”ylpeys” pistää keskiluokan ostamaan omat harjat ja tahnat, vaikka sitten luottokortilla. Viimeaikoina onkin ollut tilastoja keskiluokan ylivelkaantumisesta, kalliilla kulutusluotoilla pidetään kulisseja pystyssä, niin että näyttäisi että hyvin menee. Tämä samainen ”ylpeys” saa keskiluokan pysymään lestissään muidenkin hallituksen päätöksien osalta. Esim. Ei nousta barrikaadeille vastustamaan erinäisiä asioita, joista kuitenkin kirjoitellaan ja jutellaan avoimesti tuttaville. Epäoikeuden mukaisuutta vastaan ei taistella, eikä juuri äänestetäkään, öky rikkaiden varallisuusveronpoiston siunasi SDP, mikä yleensä on ollut vähäosaisien asialla. Tämän ns. kaksinaamaisuuden takia oikeus toteutui mielestäni viime maaliskuun vaaleissa, SDP menetti hallituspaikkansa. Mutta suurin osa vielä tukee keskustaan, vaikka samanlaisia piirteitä alkaa siinäkin puolueessa olla. Kun ns. ”köyhät” joita on paljon maassamme, ainakin kun kuuntelee joidenkin kansanedustajien puheita hallitukselle, he puhuvat häpeilemättä ihmistä tällä nimellä. Voi olla että pönkittääkseen omaa hyväosaisuutta tai sitten muuten vaan pienituloisia haukutaan köyhiksi. Tai sitten selityksenä tälle köyhä sanalle voi olla, myös Jeesus sanoi aikoinaan, että ”köyhät teillä on aina keskuudessanne” niin tulee varmaan olemaan ja myös pysymään, jos ei aleta vaatia suurempaa tasa-arvoa hyvinvoinnin jakoon.