Valtiolla on velkaa 59 miljardia euroa. Kansalaista kohti tämä tekee 12 000 euroa. Nelihenkisen perheen niskoilla on siis 48 000 euron yhteisvelat omien velkojen päälle.

Onko tämä paljon vai vähän? Velanmaksajan mielestä aivan turhan paljon. Ja mitä se hallitus on muninut? Miksei velkaa ole lyhennetty?

Takana on hieno suhdannenousu, mutta "Matti Vanhasen hallitus on pystynyt pysymään paikallaan myötätuulessakin", kuten 60 000 ääntä Uudeltamaalta kerännyt Sauli Niinistö totesi vaalitaistelun aikana.

Sauli Niinistö ehdottaa nyt Helsingin Sanomien haastattelussa, että valtio myy vähemmistöosuudet muissa paitsi Fortumista, Neste Oilista ja Finnairista, joista valtio omistaa enemmistön. Rahat pitäisi käyttää kokonaan velkojen lyhentämiseen.

Nykykursseilla osakkeista saisi vajaat 12 miljardia euroa. Valtion velan voisi siis painaa reilusti alle 50 miljardin euron.

Sekin on mittava summa. Valtio on budjetoinut korkomenoikseen tänä vuonna 2,3 miljardia. Se on enemmän kuin puolustusministeriön hallinnonalan menot ja selvästi enemmän kuin vaikkapa työministeriön tai ympäristöministeriön. Jos korot nousevat, korkomenot nousevat myös. Velkaa saa alentaa aika reippaasti ennen kuin korkomenot saa nitistettyä.

http://www.adressit.com/valtionvelkamaksettavapois pistä adressiin nimesi tulevaisuutemme tähden.

Faktatiedot artikkelista Esko Rantanen, Talouselämä 2.4.07